PRESENTACIÓ

El Nucli Antic de Berga és un barri que pateix les conseqüències de molts anys d’oblit i legislacions molt poc estimuladores per la inversió en el manteniment del patrimoni existent.

El Nucli Antic de Berga és l’origen de la nostra ciutat moderna, i pòsit cultural des d’ on han sorgit les activitats cíviques i culturals de la ciutat. Els carrers, carrerons, calls, places i edificis són els elements que ens donen la nostra personalitat urbana més coneguda arreu.

És en aquest mateix indret on es celebra un dels esdeveniments pel qual els berguedans i berguedanes estem més orgullosos - la Patum, festa tradicional d’arrels religioses i coneguda a tot el país, i que és qualificada com a Festa Patrimoni de la Humanitat. Això fa que el nostre nucli antic sigui un indret amb ric contingut cultural i patrimonial, amb reconeixements d’abast internacional. Però aquest barri té una altra cara menys lluïda: el nostre barri Antic té greus problemes d’ordre econòmic i social, acompanyats de deteriorament físic i estructural.

Des de l’Ajuntament de Berga estem convençuts que no podem fer cap pas endavant a la millora urbana de la ciutat si no afrontem amb eficàcia la renovació urbana i social del Nucli Antic. Els grans reptes de futur com la urbanització de la Rasa dels Molins, o la construcció de l’equipament anomenat “Casa de la Patum”, no es poden desvincular d’una atenció especial al barri més tradicional i característic de la nostra ciutat.

Per a Berga, aquesta segona convocatòria de la Llei de Barris, àrees urbanes i viles que mereixen atenció especial ha estat una ocasió per reflexionar amb més coneixement sobre les nostres necessitats, les possibles actuacions i la capacitat de gestió que en aquests moments podem oferir.

Per l’Ajuntament de Berga, la participació en una convocatòria com aquesta Llei de Barris, li representa un comprimís econòmic i de gestió important, però és una gran aposta que hem d’assumir per tal d’avançar cap a la millora del nucli antic, generant així estimulació positiva als nous projectes urbans.

Berga, 28 d’abril de 2005

Ramon Camps i Roca

Alcalde de Berga